Voetverzorging bij schimmelnagels

Wat is een schimmelnagel

Een schimmelnagel, in de volksmond ook wel "kalknagel" genoemd is een nagel welke geïnfecteerd is met een schimmel of een gist. Schimmelnagels komen heel veel voor, waarvan 98% aan de voeten en zelden aan de handen. Een goede voetverzorging bij schimmelnagels is dan ook belangrijk. Vermoed wordt dat de meeste schimmelnagels hun oorsprong hebben van een schimmelinfectie  van de huid (zwemmerseczeem) die overslaat op de nagelplaat. Bijna een derde van de mensen met voetschimmel krijgt ook schimmelnagels.

Schimmelnagels komen vaak voor op de nagel van de grote teen. Het probleem begint meestal aan het einde of/en aan de zijkant van de teennagel en verspreidt zich langzaam naar het begin van de nagel. Doordat de schimmel de nagel binnendringt verweekt de nagel en wordt deze dikker, brokkelig en kan zowel wit, geel en in een later stadium zelfs bruin of zwart verkleuren. Een schimmel remt ook de groei van de nagel af. Doordat de nagel omhoog kan komen te staan kan een schimmelnagel ook de nodige pijnklachten veroorzaken. In het ergste geval kan de nagel gaan scheuren of in zijn geheel loskomen, hierdoor is de kans groter dat de schimmel verspreidt naar de andere nagels.

Wie krijgt schimmelnagels en hoe komt dat?

Schimmelinfecties ontwikkelen zich door een samenspel van factoren. De schimmelsporen - de voortplantingscellen van de schimmel - houden zich bij voorkeur op in een warme, vochtige omgeving. In deze omgeving groeien de sporen gemakkelijk uit tot schimmels. Een schimmelinfectie wordt vaak opgelopen door op blote voeten rond te lopen in gemeenschappelijke douches, kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna's. Op zich hoeft het contact met deze sporen nog geen schimmelinfectie te veroorzaken. Maar de volgende factoren kunnen de schimmelgroei wel bevorderen, zodat de kans op een infectie aanzienlijk toeneemt:

  • Onvoldoende afdrogen van de voeten, vooral tussen de tenen!
  • Overmatige transpiratie
  • Synthetische sokken en schoenen
  • Knellende schoenen
  • Diabetes Mellitus
  • Ouderen (30x meer kans)
Hoe kunnen schimmelinfecties worden behandeld?

Een schimmelnagel geneest niet spontaan, daarom is een goede voetverzorging bij schimmelnagels aan te bevelen. Sterker nog, in de loop van de tijd raken meestal steeds meer nagels aangetast. Schimmelnagels zijn immers besmettelijk. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. Hoe later ze behandeld wordt, hoe langer en moeilijker de genezing. Vandaar dat het zo belangrijk is om regelmatig uw nagels te inspecteren, vooral als u een risicopatiënt bent. Om zeker te zijn of het om een schimmelnagel gaat zal er een nagelbiopsie moeten worden genomen voor een mycologisch onderzoek om de schimmel te identificeren en een aangepaste behandeling voort te zetten.

Uit cosmetisch oogpunt kan er een gelnagel geplaatst worden op de nagel welke aangetast is door een schimmelinfectie. Meer informatie kunt u vinden onder nagelreparaties.

Nieuwe effectieve behandeling van Schimmelnagels

PACT® Schimmelnagel Therapie is een nieuwe methode voor de behandeling van schimmelnagels die nagenoeg 100% schimmeldodend is. Deze uit Duitsland afkomstige innovatieve behandelingstherapie komt oorspronkelijk uit de tandarts-wereld. PACT-behandelingen zijn doeltreffend en pijnloos, zonder bijwerking. De resultaten en de herstelfase naar een gezonde nagel zijn ongekend. PACT is een afkorting en een wetenschappelijk begrip voor Photodynamische Antimicrobiële Therapie. Met deze methode kunnen schimmels zeer effectief op voet- en vingernagels gedood worden. AVE Medisch Pedicurepraktijk in Purmerend is gespecialiseerd in deze therapie. Meer informatie kunt u vinden onder PACT® Schimmelnagel Therapie.