Voetverzorging bij diabetici

Voetverzorging bij diabetici is van groot belang. De beste manier om voetproblemen te voorkomen, is ervoor te zorgen dat de suikerspiegel in uw bloed goed onder controle is. Een hoog glucosegehalte kan na verloop van tijd uw zenuwen beschadigen (neuropathie), waardoor gevoelsstoornissen kunnen optreden. Daarnaast kan een hoog glucosegehalte leiden tot vernauwing en verharding van uw bloedvaten (atherosclerose), wat een slechte doorbloeding veroorzaakt. Wondjes aan uw voeten kunnen daardoor  uitgroeien tot ernstige ontstekingen.

AVE Medisch Pedicurepraktijk in Purmerend geeft u een professionele voetverzorging om uw klachten op te lossen.

De voeten van mensen met diabetes zijn vaak extra kwetsbaar omdat:
  • De doorbloeding in de  bloedvaten van benen en voeten minder kan worden
  • Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
  • De stand van de voeten en tenen kan veranderen
  • De huid gevoelig is voor wondjes en schimmels
  • De nagels kunnen verdikken en vervormen

Ook wanneer er (nog) geen voetklachten zijn is het aan te bevelen enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar een medisch pedicure te gaan. Deze medische pedicures hebben een speciale opleiding gevolgd en daardoor in staat professionele verzorging en adviezen te verlenen.

Waar bestaat een totale screening uit

Bij het allereerste bezoek en vervolgens ten minste één maal per jaar vindt er een totale screening van de voeten plaats:

  • Uitgebreide anamnese
  • Uitgebreid voetonderzoek op o.a. huid- en nagelaandoeningen
  • Testen van het oppervlakkig- en dieptegevoel
  • Testen van de temperatuur en doorbloeding
  • Testen van de beweeglijkheid van voeten en gewrichten
  • Het maken van statische en dynamische blauwdrukken van beide voeten
  • Meten van de voetmaat
  • Inspectie van het schoeisel, sokken/kousen

Behandelplan en voetverzorging zoals omschreven bij de professionele voetverzorging.

Diabetische Voetzorg sinds 1 januari 2015

In 2015 is de vergoeding van de Diabetische Voetzorg veranderd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het medische zorggedeelte en het cosmetische gedeelte van de voetbehandeling.
Per 1 januari 2015 vinden vergoedingen plaats op basis van zorgprofielen.

Het zorgprofiel beschrijft welke behandeling er nodig is om diabetische voetulcera (zweren) te voorkomen. Er zijn 4 zorgprofielen. Hoe hoger het zorgprofiel, des te groter het risico op voetulcera en des te meer voetzorg er nodig is.

Zorgprofiel 0

Bij Zorgprofiel 0 kunt u rechtstreeks met uw verwijzing naar de Medisch Pedicure gaan. U krijgt geen vergoeding via de basisverzekering. U betaalt zelf bij de pedicure. Soms kunt u via de aanvullende verzekering in aanmerking voor vergoeding. Vraag dit na bij uw verzekeraar. U moet dit dan zelf declareren.

Zorgprofiel 1

Bij Zorgprofiel 1 kunt u rechtstreeks met uw verwijzing naar de Medisch Pedicure gaan. U krijgt 1x per jaar uitgebreid voetonderzoek uit de basisverzekering vergoed. U krijgt geen vergoeding voor behandelingen aan uw voeten via de basisverzekering. U betaalt zelf bij de pedicure. Soms kunt u via de aanvullende verzekering in aanmerking voor vergoeding. Vraag dit na bij uw verzekeraar. U moet dit dan zelf declareren.

Zorgprofiel 2, 3 en 4

Bij Zorgprofiel 2,3 en 4 wordt u eerst door uw behandelaar naar een podotherapeut gestuurd. Deze doet bij u een uitgebreid voetonderzoek en stelt een behandelplan op. Met dit behandelplan kunt u naar een Medisch Pedicure. In het behandelplan staat wat er medisch noodzakelijk is. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
AVE Medisch Pedicurepraktijk heeft een contract afgesloten met Praktijk voor Podotherapie Monnickendam/Purmerend.

Eigen bijdrage

Sinds 1 januari 2015 worden de behandelkosten rechtstreeks gedeclareerd naar de podotherapeut vanaf zorgprofiel 2. Afhankelijk van het behandelplan is het mogelijk dat niet alle kosten door de verzekering worden vergoed. Wilt u een standaard pedicure behandeling zoals u bij AVE Medisch Pedicurepraktijk gewend bent, dan zal er een geringe bijbetaling gevraagd worden (uiteraard altijd in overleg met u!). Eventuele bijbetaling kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar.